3 måder at få succes med dit IT-projekt – Bornerups

3 ting, du skal huske for at få et succesfuldt IT-projekt

IT-projekter er en stor del af hverdagen hos mange virksomheder. Nogle har fokus på udskiftning af forældet teknologi, mens andre ønsker optimering af forretningsprocesser, og målsætningen for andre igen er effektiviseringsgevinster. Hvis du står over for et IT-projekt, er du derfor formentlig langt fra den eneste.

Lad mig gøre noget klart for dig allerede nu: Nogle IT-projekter går galt. Typisk bliver de enten for dyre eller løber over tid. Men hvorfor virker nogle IT-projekter egentlig ikke efter hensigten? Manglende kommunikation, for meget hastværk samt manglede ledelseskommunikation er ofte blandt årsagerne til, at du får problemer med dit IT-projekt. Her på siden giver jeg dig mine tre bedste råd til at få succes med dine IT-projekter.

 

Gør hele forretningen klar til dit IT-projekt med forandringsledelse

Man skulle tro, at mission ”IT-projekt” efter årtier skulle være øvet til perfektion. Alligevel sker de samme fodfejl ofte. Først og fremmest at det vigtigt at forstå, at IT-projekter ikke kun påvirker IT-afdelingen. Derfor er mit første klare råd, at du skal have styr på forandringsledelse. Et IT-projekt kan nemlig i mange tilfælde være forbundet med ændringer i forhold til både processer og adfærd. Skal du eksempelvis etablere et nyt ERP-system, bør du derfor i høj grad se projektet som en form for ”forretningsprojekt”, da det netop påvirker hele forretningen.

Inden du går i gang med dit IT-projekt, skal du altså ikke blot have styr på projektomkostninger og milepæle for projektet. Du skal også have øje for de menneskelige omkostninger. Husk eksempelvis at stille dig selv spørgsmål som:

  • Hvem kommer projektet til at påvirke?
  • Hvilke forandringer kommer medarbejderne til at opleve?
  • Hvordan skal medarbejderne overkomme disse forandringer?

Når du er helt klar over blandt andet forskellige adfærdsændringer og informationsbehov, er der større sandsynlighed for, at du undgår modstand mod forandringer undervejs.

Kom godt fra start uden hastværk

”Hastværk er lastværk”. Og der er virkelig noget om den populære talemåde, når det gælder IT-projekter. Hvis du skynder dig (for) meget i opstartsfasen, er der stor risiko for, at du kommer galt fra start. Forestil dig, at du sammen med virksomhedens bestyrelse har gået og spekuleret i et IT-projekt i to, tre eller måske fem år. For jer kan projektet derfor synes længe undervejs, og I er formentlig både blevet klogere på formål og målsætninger i processen. Pludselig er I klar. Nu skal det være nu.

Det hele går stærkt, og IT-projektet skulle i det hele taget have været i gang for mindst 14 dage siden. Hele implementeringen kommer derfor under tidspres, og medarbejderne bliver kastet ud på dybt vand. Hvis der er for meget hastværk i begyndelsen, og medarbejderne ikke oplever at blive taget med på rejsen, risikerer du simpelthen, at projektet går i stå. Prioritér derfor blandt andet, at medarbejderne kan deltage i IT-projektet sideløbende med almindelige arbejdsopgaver. På den måde undgår du at skabe en følelse af, at det hele absolut skal gå så stærkt.

Fortæl dine medarbejdere om kommende IT-projekter – og gør det så igen

Står du overfor et IT-projekt i de kommende år? Så forbered de relevante medarbejdere allerede i dag. Det er vigtigt, at de har god tid til at vænne sig til tanken og kan forberede sig på en god proces. Mit sidste råd til dig er derfor klart: Kommunikér, kommunikér, kommunikér.

Hvis du vil imødegå hastværk, er kommunikation en nødvendighed. Her er det vigtigt at understrege, at et informationsmøde ikke er nok. Du skal simpelthen tage nøglemedarbejderne med helt op på forreste række. Hvis der skulle opstå modstand, skal du sætte tid af til at få talt med dem. Vær ærlig omkring, hvad du ønsker at opnå med IT-projektet. Når du viser dine medarbejdere, at du har en vision og mission med projektet, ved de også, hvordan de kan bidrage til at få det til at lykkes.

Opskriften på at undgå, at dit IT-projekt går skævt, kræver altså blandt andet fokus på forandringsledelse, god forberedelse og kontinuerlig kommunikation om forløbet.

Lad Bornerups hjælpe dig med dit næste IT-projekt

Der er ingen tvivl om, at det kan være en krævende opgave at implementere et nyt ERP-system i virksomheden. Hvis du samtidig er usikker på, hvilke udfordringer processen har at byde på, kan du med fordel få hjælp fra Bornerups. Hos Bornerups fjerner vi nemlig bøvl og langsomme arbejdsgange med teknologi, og vi har 30 års erfaring med at implementere IT-systemer, der understøtter virksomheders fremtidige udvikling.

Vi kan hjælpe med alt fra foranalysen til selve implementeringen af systemet, ligesom vi også kan være behjælpelige med udviklingen, tilretninger og integrationer.

Book et sparringsmøde hos os allerede i dag – det er selvfølgelig helt gratis og uforpligtende. På mødet vil vi blandt andet dykke ned i, hvordan Dynamics 365 Business Central kan optimere din virksomhed.

Sig ja til holdbare forandringer i et langvarigt samarbejde, hvor vi kan regne med hinanden

Der er mere hvor det kommer fra: