Skal din ERP-løsning være on-premise eller cloud?

Skal din ERP-løsning være on-premise eller cloud?

I en verden, som i den grad er præget af store forandringer og høj konkurrence, er evnen til hurtigt at kunne tilpasse sig helt essentiel. Et ERP-system er kernen i rigtig mange virksomheder, og derfor er det også uhyre vigtigt, at systemet bare kører på skinner. Kører det ikke bare derudad, kan det i sidste ende få store konsekvenser for virksomhederne. Går systemet ned, måske pga. et sikkerhedsbrist eller en manglende opdatering, kan det betyde, at hjulene går i stå. Altså noget nær enhver virksomheds værste mareridt.  

Men hvordan sikrer du og din virksomhed, at systemet kører, som det skal? De moderne ERP-systemer giver virksomhederne muligheden for selv at vælge, om ERP-løsningen skal være skybaseret, eller om de selv vil ”hoste” – enten inden for virksomhedens egne fire vægge eller hos en samarbejdspartner ude i byen.  

Der er fordele og ulemper forbundet med alle muligheder. Men jeg tør godt afsløre allerede nu, at der er én løsning, som virkelig springer i øjnene.  

Hvad er en on-premise-ERP-løsning? 

Kort og godt, så betyder on-premise ”på stedet”. Og det er faktisk, hvad en on-premise-løsning er. Hvis du vælger on-premise, betyder det, at din ERP-løsning figurerer på en server, der ligger på stedet. Det betyder samtidig også, at du og din virksomhed helt selv har ansvaret for driften, sikkerheden og infrastrukturen.  

Det lyder måske meget rart, at du og din virksomhed selv har fuld kontrol over jeres ERP-løsning. Men virkeligheden kan godt se anderledes ud. For det første kræver det selvfølgelig, at man både har pladsen og en kyndig IT-afdeling til at stå for driften af sit ERP-system. Det kan for mange små og mellemstore virksomheder være lidt af en udfordring.  

En on-premise-løsning er desværre heller ikke helt så omstillingsparat, som man som virksomhed godt kunne ønske sig. Serverne skal opdateres og rustes til at kunne administrere b.la. nye lovkrav, opdateringer osv. Med en on-premise-løsning står du og din virksomhed selv for at skulle løse disse problemstillinger, og det kan godt være en udfordring.  

Hvad en ”hosted” on-premise-ERP-løsning? 

Med en on-premise-løsning, som er hosted af en samarbejdspartner, har du ikke dine servere in house. Dette kan være meget smart, hvis man ikke har en stor IT-afdeling. På den måde slipper I nemlig for at stå for ansvaret og driften af serverne.  

Her er det dog meget vigtigt, at du og din virksomhed har tillid til jeres IT-leverandør. Du skal også være opmærksom på, at du og din virksomhed bliver ret følsomme. Forstået på den måde, at en hosted-løsning hos en leverandør kan blive kritisk, hvis de ikke har 100% styr på nyeste hardware og er up-to-date med opdateringer. 

Derudover må du heller ikke glemme, at når du arbejder med en ekstern IT-leverandør, kan der også være flere ”mellemmænd” involveret. Det kan for nogle virksomheder være en smule utrygt.

 

Hvad er en cloudbaseret ERP-løsning?  

Med en skybaseret ERP-løsning lejer du dig i princippet ind på Microsofts cloud-univers. Al din data ligger derfor oppe i skyen. Her betaler du på månedsbasis for at benytte dig af systemet, som kan tilgås via en browser.  

Fordelene ved en skybaseret ERP-løsning står faktisk nærmest i kø. En af de helt store fordele er, at du og din virksomhed har behov for færre IT-ressourcer. Det vil sige, at I ikke behøver en toptunet IT-afdeling, hvis arbejde består i at sørge for, at systemet kører, som det skal. Et skybaseret ERP-system kræver nemlig ikke support og vedligeholdelse.  

På den måde kan du og din virksomhed også vinke farvel til de dyre omkostninger, der er forbundet med servere, som skal udskiftes eller software, der skal opdateres. Dine udgifter bliver ligeledes mere forudsigelige, da du netop kun betaler for licens, som tilpasses din virksomheds behov.  

En anden, og meget vigtig, fordel er sikkerheden. Det kan måske lyde lidt specielt, da mange forbinder det at skulle sende data ud i cyberspace som værende usikkert. Men det er ikke tilfældet. Langtfra. Dine data i skyen er beskyttet af verdens førende sikkerhedsteknologi, og I har Microsofts 3.000 specialister i ryggen. Hackerangreb er meget, meget sjældne i skyen, og derfor er skyen også noget nært et digitalt Fort Knox.  

Færre IT-ressourcer, færre uforudsigelige omkostninger og høj sikkerhed er ikke de eneste fordele, der er forbundet med at have sit ERP-system i skyen. Et skybaseret ERP-system er ekstremt skalerbart, og det er nemt at op- og nedjustere antallet af licenser, så det passer til virksomhedens behov. Det er samtidig også nemt at tilføje nye applikationer, som gør hverdagen nemmere for din virksomheds medarbejdere. En kæmpe fordel, når man ser på, hvor en dynamisk verden vi lever i. Her er det virkelig vigtigt, at man kan følge med tiden, hvis man gerne vil være konkurrencedygtig.  

En anden åbenlys fordel er den forhøjede tilgængelighed. Det vil være muligt at tilgå ERP-systemet, uanset hvor I befinder jer henne. Det eneste, det kræver, er adgang til internettet. Så er du til møde ude i byen eller på forretningsrejse, kan du hurtigt hive computeren, mobilen eller tabletten frem og få adgang til din software.  

Sidst, men ikke mindst får man med en skybaseret ERP-løsning også automatiske opdateringer. Som enhver anden software, så kræver det en opdatering i ny og næ. Disse opdateringer er ikke noget, du selv skal sidde og bakse med, da de kommer automatisk.  

Du tænker sikkert, at der da må være ulemper forbundet med en skybaseret løsning? Og ja. Det er der. Men det er ikke mange. En ulempe ved den skybaserede løsning er, at du og virksomheden ikke har fuld kontrol over driften. Det kan for langt hovedparten af virksomheder ikke have den store betydning, men for andre er det vigtigt selv at kunne administrere, drifte og vedligeholde sit ERP-system. 

Hvilken løsning skal du vælge?  

Helt grundlæggende skal du vælge den løsning, som passer bedst til lige netop din virksomhed. Men der er ingen tvivl om, at den cloudbaseret løsning virkelig er kommet på verdenskortet. Flere og flere virksomheder har i den grad fået øjnene op for de muligheder og den store fleksibilitet, der følger med skyen.  

Hvis du lige lukker øjnene en gang og tænker på, hvor meget der i dag egentlig ligger i skyen, så er det stensikkert, at du kan komme op med en ret lang liste. Både i forbindelse med din arbejdsplads, men også din hverdag.  

Du skal som sagt gå efter den løsning, som passer bedst til virksomheden. Men den klare anbefaling herfra er helt sikkert, at du tager et kig på, hvilke døre den skybaserede løsning kan åbne for dig og din virksomhed! 

Sig ja til holdbare forandringer i et langvarigt samarbejde, hvor vi kan regne med hinanden

Der er mere hvor det kommer fra: